LIBS, İşletme Maliyetlerinizi Nasıl Düşürür

16 Nis 2020

Lazer Kaynaklı Spektrometre (LIBS) ve X-ışını Floresan (XRF) el tipi analiz cihazlarının her ikisi de kompakt, kullanımı kolay ve hızlıdır. Materyallerin içerikleri, tetiğin çekilmesiyle birlikte saniyeler içerisinde tanımlanır. Özellikle uzun vadede genel masraflar hesaplanırken bu gibi maliyetler karar verme sürecinde anahtar rol oynar. Benzer bir hizmet ömrüne sahip olan her iki ürün de göz önüne alındığında, LIBS veya XRF analiz cihazları arasında seçim yapmak zor olabilir. Birçok kullanıcı için belirleyici faktörlerden biri, Hitachi High-Tech'in Vulcan gibi birçok özelliği bünyesinde bulunduran bir LIBS analiz cihazına sahip olamanın, toplam maliyeti daha da düşüreceği kanısıdır. Vulcan ile maliyetleri nasıl düşüreceğiniz sorusunun yanıtı ise basittir.

1-)Düzenlemelerden Kaynaklı Masraflar Ortadan Kalkar

Birçok kullanıcı taşınabilir XRF analiz cihazları kullanmakta ve çoğu ülkede konuyla ilgili uyulması gereken mevzuatlar bulunuyor. Bu durum analiz cihazının kaydedilmesi, bir radyasyon memurunun atanması ve hatta teftişler anlamına gelebilir. Düzenlemeler, bulunduğunuz ülkeye bağlı olarak değişebilir ancak ekstra maliyetler kaçınılmazdır. Çoğu ülkede LIBS analiz cihazlarına uygulanan bir düzenleme yoktur, yani bu maliyetler Vulcan gibi ürünlerde bulunmaz.

2-)Eğitim Masrafını Unutun

Uygulamaya X-ışını dahil olmadığından, Vulcan sahibinin radyasyon güvenliği eğitimi almasına gerek kalmaz. Bu tip kalite kontrol cihazları 3B sınıfı lazer kullandığı için sadece koruyucu gözlük kullanmanızı tavsiye ediyoruz ki bu gözlükler cihazla birlikte gelmektedir. Bazı ülkelerde koruyucu gözlük takmanın zorunlu olduğunu hatırlatırız.

Personel sayısı çok olan şirketler için bu eğitim masrafları, sonu gelmeyen bir yüke dönüşebilir. Az sayıda personeli olan firmalarda ise iki veya üç gün süren eğitimler, üretim verimliliğini düşürür. Her iki ihtimalde de, LIBS cihazları firmanızın verimliliğini arttırırken, maliyetlerinizi düşürecektir.

3-)Dayanıklılık

Hem XRF hem de LIBS analiz cihazları, zorlu çalışma ortamlarına dayanacak şekilde üretilmiştir. Cihazların ölçüm optikleri, cihazın burnuna göre 10 mm girintili olarak konumlandırılmıştır ve neredeyse yok edilemez olan safir camdan yapılmış bir pencere ile korunur. Hurdalık gibi zorlu bir ortamda bile, küçük veya keskin nesneleri ölçerken kazara hasar görme ve değiştirme maliyeti neredeyse sıfırdır.

4-)Sarf Malzeme Masrafını 0'layın

Vulcan'ın safir camdan yapılmış koruyucu penceresinin düzenli olarak temizlenmesi gerekir ancak bu parçayı değiştirmek zorunda kalmanız çok nadirdir. XRF cihazlarının genelinde ise burun kısmında bulunan ve analiz cihazını toza ve suya karşı koruyan filmlerin düzenli olarak yenilenmesi gerekmektedir. Bu duruma rağmen sarf malzeme maliyetinizi diğer cihazlara göre çok düşük kalacaktır.

Bir analiz cihazı seçerken maliyet, göz önünde bulundurulması gereken alanlardan sadece birisidir. İşiniz için doğru aracı aldığınızdan emin olmak istiyorsanız Troy-Met Kalite Kontrol Sistemleri uzman mühendislerimizden birisiyle hemen iletişime geçebilirsiniz.

İlgili Ürünler