RoHS Yönetmeliği Nedir ve Neden Önemlidir?

11 Ara 2020

RoHS, Tehlikeli Maddelerin Sınırlandırılması anlamına gelir ve tüm elektronik endüstrisini ve birçok elektrikli ürünü de etkiler. 2002/95/EC Direktifi olarak da bilinen orijinal RoHS, 2002 yılında Avrupa Birliği'nden çıkmıştır ve elektrikli ve elektronik ürünlerde bulunan altı tehlikeli maddenin kullanımını kısıtlamaktadır. 1 Temmuz 2006 tarihinden itibaren AB pazarındaki tüm geçerli ürünler RoHS uyumluluğunu geçmelidir.

RoHS-Recast veya RoHS 2 olarak bilinen 2011/65/EU Direktifi, AB tarafından 2011 yılında yayınlandı. Ürünlerin CE işaretine uygun olması için artık RoHS uyumu da gerekli hale geldi. RoHS 2 içeriğine ayrıca Kategori 8 ve 9'u ekledi bununla birlikte kayıt tutma gereksinimi de oluştu.

Direktif 2015/863, RoHS 3 olarak bilinir. RoHS 3, altı adet listeye toplamda dört kısıtlanmış madde (fitalatlar) ekler. RoHS 3 için son tarih 22 Temmuz 2019 olarak belirlendi.

RoHS Yönetmeliğine Yönelik Test Cihazları

Tehlikeli Maddeler Yönergesine uyum sağlamak, hali hazırda teslim tarihleri konusunda zorlanan üreticiler için durumun daha da içerisinden çıkılmaz bir hale gelmesine sebep olabilir. İş, RoHS ve benzeri yönergelerin (ELV, REACH) standartlarını karşılamaya gelince güvenebileceğiniz cihazlara ihtiyaç duyarsınız.

Analiz ekipmanları konusunda sektöre yön veren Hitachi firması, 45 yılı aşan tecrübesi sayesinde sürekli gelişen RoHS yönergelerini karşılamakta kusursuzluğunu ispat etmiş cihazlar üretmektedir. Hitachi analiz cihazları RoHS dahil, ELV, EN71 ve halojensiz (halogen free) standartları ile uyumlu çalışabilecek şekilde tasarlanmışlardır. Direktifler zamanla geliştikçe, yazılım güncellemeleri sayesinde ekipmanlarınızı güncel tutabilir ve mevcut standartlara göre analiz yapabilirsiniz. Bu durum işletme maliyetlerinin ciddi oranlarda düşürmenizi sağlar.

Hitachi EA 6000 VX Yüksek Hassasiyetli XRF Analiz Cihazı özellikle ROHS ve elektrik-elektronik uygulamaları için geliştirilmiş bir modeldir. 

Firmanız RoHS 3 ile Uyumlu mu?

RoHS Direktifin geçerli olduğu ülkelere; elektrikli veya elektronik ürünleri, ekipmanları, alt montajları, kabloları, bileşenleri veya yedek parçalarını direkt olarak satan veya bu ülkelerde satış yapacak aracıları kullanan, ürünlerini distribütörlere veya entegratörlere satan herhangi bir işletme kısıtlanmış bu 10 maddeye dikkat etmekle mükelleftir.

Dijitalleşmenin hızla yayılmasıyla birlikte, dünyadaki elektrikli ve elektronik cihaz üretimi patlama yaşıyor. Mobil cihazların yanı sıra, yaklaşan IoT dalgası, akıllı ev asistanları, robotlar, dronlar, 3D yazıcılar ve dünyanın her köşesine yayılmaya başlayan tıbbi ev cihazları, yeni nesil beyaz eşyalar ve sayamayacağımız daha yüzlerce ürünün tamamı RoHS kapsamı altında düzenleniyor.

EU RoHS, aşağıdaki 10 kısıtlanmış madde için maksimum seviyeleri belirtir. İlk altı tanesi orjinal RoHS yönetmeliğine uygulanırken, son dört tanesi 22 Temmuz 2019'da yürürlüğe giren RoHS 3 kapsamında eklendi.

Kadmiyum (Cd): <100 ppm

Kurşun (Pb): <1000 ppm

Cıva (Hg): <1000 ppm

Altı Değerlikli Krom: (Cr VI) <1000 ppm

Polibromlu Bifeniller (PBB-Br): <1000 ppm

Polibromlu Difenil Eterler (PBDE-Br): <1000 ppm

Bis (2-Etilheksil) ftalat (DEHP): <1000 ppm

Benzil butil ftalat (BBP): <1000 ppm

Dibutil ftalat (DBP): <1000 ppm

Diizobutil ftalat (DIBP): <1000 ppm

RoHS ile bağlantılı olan, Elektrikli ve Elektronik Ekipmanlardan Kaynaklanan Atık anlamına gelen WEEE Direktifi, 2002/96/EC, elektrikli ve elektronik ekipmanın arıtılmasını, geri kazanılmasını ve geri dönüştürülmesini zorunlu kılar (% 90'ı çöp sahalarında biter). AB pazarındaki tüm geçerli ürünler WEEE uyumluluğunu geçmeli ve "Wheelie Bin" etiketini taşımalıdır.

Troy-Met Kalite Kontrol Sistemleri garantisi ile sahip olabileceğiniz XRF cihazları sayesinde ihracat kapasitenizi arttırarak işletme maliyetlerinizi düşürebilir ve dünya standartlarına sahip üretim kabiliyetiniz sayesinde sektörde rekabetçi konuma yerleşebilirsiniz.

Daha fazla bilgi için:

RoHS Yönetmeliğine Özel Geliştirilen EA 6000VX Yüksek Hassasiyetli XRF Spektrometre Cihazı

XRF Malzeme Analiz Cihazları Kategorisi

Troy-Met Satış Mühendisleri ile İletişim

İlgili Ürünler