Yüzey Eddy Current Dizisi: Korozyon Haritalamasının Bilinmeyen Kahramanı

15 Oca 2023

Korozyon, yapısal zayıflamaya ve potansiyel güvenlik tehlikelerine yol açabileceğinden havacılık endüstrisi için büyük bir endişe kaynağıdır. Eddy Current Testi (ECT) gibi tahribatsız muayene (NDT) yöntemleri, bu sorunların önlenmesine yardımcı olmak için metal yüzeylerdeki korozyonu tespit etmek ve ölçmekte kullanılır.

Paslanmaz Çelik Yüzeylerde Korozyon Çukuru

Paslanmaz çelikteki korozyon oldukça lokalizedir ve milimetre altı boyutta olmasına rağmen hızla önemli bir derinliğe ulaşabilen küçük boşluklar şeklini alır. Bu çukurlaşma, kontrol edilmezse çatlak başlangıç bölgesi gibi davranacak ve büyümeye devam edecektir.

 

Ferromanyetik olmayan malzemelerde, ETC ayrıca 6 milimetre kalınlığa kadar bir duvarın arkasındaki korozyon çukurlarını da tespit edebilir. Uzak taraf korozyon tespiti için ECA kullanmanın avantajı, derinlik değerlendirmesi için sinyalin fazını kullanma olasılığıdır. Şekil 1‘de, %25, %50 ve %75 derinlikte üç korozyon çukurundan bir faz kayması örneğini gösterilmektedir.

 

Örgülü Tellerin Yalıtım Altında İncelenmesi

ECA'nın gerçekten parladığı bir başka senaryo da örgülü tellerin incelenmesidir. Karbon çelik örgülü teller, yüksek süneklikleri nedeniyle esnek kanallarda ve hortumlarda kullanılır. Hızla korozyona ve yapısal hasara neden olacak nemin sızmasını önlemek için tipik olarak çevredeki ortamdan ince bir su geçirmez polimer kaplama ile korunurlar. ECA, kaplama boyunca aşınmış tellerin varlığını dakikada 50 metreye varan inceleme hızıyla tespit etmek için kullanılabilir. Korozyon olmadığında ECA, mükemmel sağlam bir kaplamanın çıkarılmasından ve değiştirilmesinden kaçınarak çok fazla zaman ve emek tasarrufu sağlar.

 

Aşağıdaki şekilde, üstteki C-taraması, örgülü desenin açıkça görülebildiği ham tarama verilerini göstermektedir. Düzenliliği nedeniyle, bu model korozyon sinyalini arttırmak için sinyalden kolayca filtrelenebilir (Korozyon alt C taramasındaki turuncu gösterge).

 

Korozyon ve Çatlaklar Birlikte Yaşandığında

Sinyal farklılaşması yerine, korozyon tespiti, her biri belirli bir kusur türünün tespiti için optimize edilmiş iki bağımsız sensör dizisine sahip bir ECA probu kullanılarak çatlakların tespitinden ayrılabilir. Aşağıdaki C-taramaları, bu çift problardan biriyle uçak lonjeronlarında elde edilen bir örneği sunmaktadır. Lonjeronlar hem yer altı korozyonuna (bir dizi düşük frekanslı bobin ile tespit edilir: üst C taraması) hem de bağlantı elemanlarının etrafındaki yorulma çatlaklarına (ikinci bir bağımsız küçük yüksek frekanslı bobin dizisi ile tespit edilir: alt C taraması) eğilimlidir. Bu iki çok farklı bütünlük tehdidinin tespiti için tek bir Tahribatsız Muayene tekniğinin kullanılması, ECA’nın son teknolojik gelişmeleri olmadan elde edilemeyecek bir başarıdır.

 

Korozyon Tespiti için Özel Yetenekler

Kantitatif destekli analiz araçlarıyla, eksiksiz ve güvenilir bir inceleme çözümü sunmak için özel problar ve Ectane® 3 veya Reddy® elektronikleriyle mükemmel bir şekilde birleştirilebilir.

Yüzey muayenelerinin denetiminde öne çıkan ve saha çalışmalarına uygun ECT cihazları hakkında detaylı bilgi için Troy-Met Kalite Kontrol Sistemleri’nin uzman mühendis ekibi ile iletişime geçebilirsiniz.

 

İlgili Ürünler