Minamata Sözleşmesi: Civanın Çevre ve İnsan Sağlığı Üzerindeki Etkileri

28 Şub 2023

Çevre ve insan sağlığı üzerinde olumsuz etkisi olan cıva en tehlikeli ağır metallerden biridir. Cıva ve bileşiklerinin geniş bir kullanım alanı vardır. Hava emisyonları ile atmosfere giren veya bir süre sonra meydana gelen süreçlerde buharlaşarak toprakta ve suda biriken cıva, besin zincirine girerek ekosisteme zarar vermektedir.

Bu sebeple civanın neden olduğu çevre kirliliğinin önüne geçebilmek amacıyla, Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) liderliğinde “Cıvaya ilişkin Minamata Sözleşmesi” hazırlanmıştır. Ülkemiz tarafından da bu sözleşme onaylanıp; civanın, insan ve çevre sağlığına zararının önüne geçmek için adımlar atılmaya başlanmıştır.

Sözleşmenin amacı, insan faaliyetlerinden kaynaklanan cıva ve cıva bileşiklerinin emisyonlarına karşı insan sağlığını ve çevreyi korumaktır. Bu amaca ulaşmak için bir dizi önlemler planlamaktadır. Bunlar, birincil madencilik gibi belirli cıva kaynakları üzerindeki kısıtlamalar da dahil olmak üzere cıva arzını ve ticaretini kontrol etmeye yönelik önlemleri, zanaat ve küçük ölçekli altın madenciliği dahil olmak üzere cıva veya cıva bileşiklerini kullanan üretim süreçlerini ve cıva içeren ürünlerin üzerindeki kontrolleri içerir.

Civa Artıkları Nasıl Tespit Edilebilir?

Civa artıkları için XRF cihazları ile ölçüm yapmak, en efektif yöntemlerden biridir. XRF analiz cihazları hakkında detaylı bilgi için Troy-Met Kalite Kontrol Sistemleri’nin uzman ekibiyle iletişime geçebilirsiniz.