Minamata Sözleşmesi: Civanın Çevre ve İnsan Sağlığı Üzerindeki Etkileri

28 Şub 2023

Çevre ve insan sağlığı üzerinde olumsuz etkisi olan cıva en tehlikeli ağır metallerden biridir. Cıva ve bileşiklerinin geniş bir kullanım alanı vardır. Hava emisyonları ile atmosfere giren veya bir süre sonra meydana gelen süreçlerde buharlaşarak toprakta ve suda biriken cıva, besin zincirine girerek ekosisteme zarar vermektedir.

Bu sebeple civanın neden olduğu çevre kirliliğinin önüne geçebilmek amacıyla, Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) liderliğinde “Cıvaya ilişkin Minamata Sözleşmesi” hazırlanmıştır. Ülkemiz tarafından da bu sözleşme onaylanıp; civanın, insan ve çevre sağlığına zararının önüne geçmek için adımlar atılmaya başlanmıştır.

Sözleşmenin amacı, insan faaliyetlerinden kaynaklanan cıva ve cıva bileşiklerinin emisyonlarına karşı insan sağlığını ve çevreyi korumaktır. Bu amaca ulaşmak için bir dizi önlemler planlamaktadır. Bunlar, birincil madencilik gibi belirli cıva kaynakları üzerindeki kısıtlamalar da dahil olmak üzere cıva arzını ve ticaretini kontrol etmeye yönelik önlemleri, zanaat ve küçük ölçekli altın madenciliği dahil olmak üzere cıva veya cıva bileşiklerini kullanan üretim süreçlerini ve cıva içeren ürünlerin üzerindeki kontrolleri içerir.

Civa Artıkları Nasıl Tespit Edilebilir?

X-MET 8000 GEO; toprak, tortu ve kaya örnekleri gibi jeolojik örneklerde cıva ölçümü yapmak için kullanılabilir. X-MET8000 GEO, jeolojik numunelerdeki cıva konsantrasyonunu ölçmek için X-ışını Floresan (XRF) analizini kullanır. XRF teknolojisi, yüksek enerjili X-ışınlarına maruz kalan bir numune tarafından üretilen karakteristik X-ışınlarını ölçer. Bu X-ışınları, cıva miktarı da dahil olmak üzere numunenin temel bileşimini belirlemek için kullanılır.

X-MET8000 GEO, jeolojik numunelerdeki cıva konsantrasyonlarını milyonda bir parçaya (ppm) kadar ölçebilir. Aynı zamanda X-MET8000 GEO, önceden yüklenmiş sınıf tanım dosyalarından oluşan geniş kitaplığıyla birlikte belirli örnek türleri için özel sınıf tanım dosyaları oluşturma imkânı sunar. Bu, kapsamlı kalibrasyonlara ihtiyaç duymadan çeşitli numune tiplerini analiz etmeyi kolaylaştırır. Bu ölçümler sonucu yapılan analizleri, Excel ve PDF formatında raporlayarak 100.000’in üzerinde taramayı hafızasında saklayabilir.

Sahada kimyasal analiz imkânı sağlayan portatif XRF cihazı olan X-MET8000 GEO serisi, kolay taşınabilir kompakt tasarımının yanı sıra üzerinde bulunan koruma kalkanı sayesinde hurda talaşlarından etkilenmeden, periyodik tabloda Mg (12)-U (92) aralığındaki elementlerin kimyasal analizini 5 saniyeden kısa bir sürede gerçekleştirebilmektedir.

 

 Jeolojik örneklerde bulunan cıva miktarını hızlı ve doğru bir şekilde ölçerek, potansiyel kirlenme kaynaklarını belirlemeye ve iyileştirme çabalarını bilgilendirmeye yardımcı olan X-MET8000 GEO serisi XRF cihazları hakkında detaylı bilgi için Troy-Met Kalite Kontrol Sistemleri’nin uzman ekibiyle iletişime geçebilirsiniz.

İlgili Ürünler