Boru Askılarında Oluşan Korozyonların Teknolojik Çözümleri

20 Haz 2023

Boru askılarının farklı şekilleri, kendine has zorlukları beraberinde getirir. Basit bir destek tipi, mekanik bir klem ile yerleştirilebilir veya doğrudan borunun üzerine oturtulabilir. Ancak, bu tür askıların boru ile kaynaklı bir bağlantıları olmadığı için, korozyon riski daha yüksektir. Bu askıların I-kiriş veya klem gibi geometrileri, altlarında bulunan alanlara ulaşmayı ve incelemeyi zorlaştırır. Öte yandan, kaynaklı askılar boru ile daha güçlü bir bağlantı sağlasa da kendi sorunlarını da yaratır. Kaynaklı bağlantılar, potansiyel olarak duvar erozyonu belirtilerini gizleyebilir, bu da iç korozyonun belirlenmesini zorlaştırır. Bunun yanında, kaynaklı askıların karmaşık şekilleri, etkili denetimler yapabilmek için detaylı bir değerlendirme gerektirir.

Küçük çaplı borulara gelince, askıların altında korozyon taraması yapmak oldukça zorlaşır. İşte bu noktada Sonyks™ tarafından geliştirilen kılavuzlu dalga kontrol ekipmanını ve Orta Menzilli Ultrasonik Testi (MRUT) devreye girer. Sonyks cihazıyla gerçekleştirilen MRUT, üstün çözünürlük, hassasiyet, çevresel kontrol ve hızlı kurulum gibi benzersiz avantajlar sunar. Küçük çaplı borulara yönelik olarak tasarlandığı için, CUPS için en ideal tarama aracıdır. Basit askılarla olan uyumluluğu sayesinde MRUT, denetim sürecini kolaylaştırır ve daha etkin bir denetim sunar.

Bununla birlikte, MRUT'un da sınırlamaları vardır. Kaynaklı askılarla kullanıldığında, zorluklarla karşılaşılabilir ve şu anda sadece daha küçük çaplı borular üzerinde kullanılabilir. Ancak Eddyfi Technologies'in manyetostriktif yaka gibi çözümleri, denetim deneyiminde adeta bir devrim yaratmıştır. Bu yakalar, mekanik bir bağlantı çözümü sağlayarak, hava basıncı veya yapışkan bağlantı ihtiyacını ortadan kaldırır. İnce profil ve taşınabilir tasarımları sayesinde, manyetostriktif yakalar denetim süreçlerini daha hızlı ve kolay hale getirir.

Manyetostriktif yakanın getirdiği avantajlar, sadece kullanım kolaylığıyla sınırlı kalmaz. Geniş bantlı veri toplama yetenekleri, korozyon durumunun kapsamlı bir analizini sağlar ve denetimler sırasında önemli detayların gözden kaçmasına izin vermez. Bu yakalar, daha önce radial boşluk sorunları yaşayan boruların incelemesine olanak sağlar ve böylece ulaşılması zor alanlarda bile kısıtlama olmadan çalışmamızı mümkün kılar. Yakaların CUPS uygulamaları için yüksek frekanslarda ayarlanabilmesi, kesit alanının sadece %1'ini oluşturan küçük hataların bile en yüksek hassasiyetle tespit edilebilmesini sağlar. Manyetostriktif bilezikler, tek seferde 10 metreye kadar denetim uzunluğu sağlar ve böylece birçok özellik içeren boruların kapsamlı bir şekilde incelenmesine olanak tanır.

Eddyfi Technologies'in sunduğu bu çözümü diğerlerinden ayıran özellik, segmentli tasarımı sayesinde gelişmiş teşhis yeteneklerini mümkün kılmasıdır. Segmentli olmayan versiyonların aksine, bu özgün yaklaşım, yansıyan eksenel simetrik ve bükülme dalgaları arasında ayrım yapabilme ve hataların daha detaylı teşhisini sağlar. Geniş bant veri toplama ve Tam Matris Yakalama (FMC) ile teknikerler, çok çeşitli frekanslara erişebilir ve verileri farklı şekillerde yeniden yapılandırabilir, bu da daha fazla esneklik ve frekans bağımlı davranışları takip etme yeteneği sunar.  Boru hattı korozyon incelemesinde kullanılan Sonyks hakkında detaylı bilgi için Troy-Met Kalite Kontrol Sistemleri’nin uzman mühendis ekibiyle iletişime geçebilirsiniz.

 

İlgili Ürünler