Monolitik Karbon Elyaf Takviyeli Polimer (CFRP)  Basamak Blok Uygulama Çalışması

13 Ağu 2023

Uygulamaya Genel Bakış

Havacılıkta yüksek kaliteli kompozitler, metallerle karşı karşıya kalan üstün dayanıklılıkları nedeniyle giderek daha yaygınlaşmaktadır. Bu nedenle, Karbon Lif Takviyeli Polimer (CFRP), hem Airbus hem de Boeing'in en yeni nesil yolcu uçaklarının baskın malzemesidir. Bu nedenle, CFRP'nin üretim kalitesini ve bu uçakların sürekli seferlere uygunluğunu garanti altına almak için Tahribatsız Muayene Test ‘inde(NDT) kritik bir süreye sahiptir. NDT performansını değerlendirmek için, farklı özellikler ve geometriye sahip referans blokları yaygın olarak kullanılmaktadır, bu da farklı tekniklerin algılanabilirliğinin karşılaştırılmasına olanak tanır. Dolphicam2'nin performansını ölçmek için  farklı yüksekliklerde ve çaplarda düz tabanlı delikler içeren bir CFRP blok sağlandı. Bu blok sayesinde, dolphicam2'nin hem penetrasyon hem de çözünürlük yetenekleri test edildi.

 

Uygulama Çözümü

3,5 MHz TRM, CFRP uygulamaları için mükemmel bir seçim olduğu için seçildi. Frekans, CFRP'den geçecek kadar düşük, ancak yine de birçok inceleme için yüksek çözünürlük elde edecek kadar yüksektir. Bu transdüser, CFRP denetimi için hem havacılık hem de otomotiv endüstrisinde kullanım için onaylanmış ve tavsiye edilmiştir.

Karşılaşılabilecek Zorluklar

Farklı bileşen malzemelerden oluşan bir kompozit olarak CFRP, doğası gereği ultrasonik testler için zordur. Bunun nedeni, farklı malzeme fazlarının ses ışınlarını emmesi, dağıtması ve saptırmasıdır. Malzemenin derinliklerindeki küçük özelliklerin çözünürlüğünü tespit etmek özellikle zor olacaktır, çünkü ses onlara ulaştığında zaten çoğunlukla dağılmış ve bozulmuştur.

Bulgular

Dolphicam2, adım bloğunun arka duvar yankısını tüm derinliklerde çözerek, malzemenin başarılı bir şekilde nüfuz ettiğini göstermiştir. Bu yüzeye işlenen düz tabanlı deliklerin çoğu da çözülmüştür. Uçuş sırasındaki C-tarama görüntülerinde (renkli olarak gösterilen) daha büyük delikler (4-5 mm) görülmüştür ve bu da hem konumlarının hem de derinliklerinin kolayca yorumlanmasını sağlamıştır. Uçuş zamanı görüntülerinde daha küçük delikler (2-3 mm) her zaman çözülememiştir. Bunun nedeni, ultrasonu yansıtacak kadar geniş düz bir yüzey sunmamalarıdır. Bu durumlarda, genlik C-taramaları (gri tonlamalı olarak gösterilir), yansıyan ses enerjisi miktarındaki bir değişimi temsil ettikleri için genellikle bunları çözebilir. Her iki C-tarama görüntüsü türü de gerçek zamanlı olarak mevcut olduğundan, kullanıcı algılamayı artırmak için her ikisini de kullanabilir.

   

Uygulama Sonucu

3,5 MHz TRM'li dolphicam2, CFRP adım bloğunun 16 mm kalınlığının tamamına nüfuz edebildi ve derinliklerinin gerçek zamanlı, renk kodlu yorumuyla düz tabanlı deliklerin çoğunu çözebildi.

   

 

           

İlgili Ürünler