Karbon Elyaf Takviyeli Polimer (CFRP) Boru Uygulama Çalışması

27 Kas 2023

Uygulamaya Genel Bakış

dolphicam2 ile değerlendirilmesi için Karbon Fiber Takviyeli Polimer (CFRP) boru kesitleri sağlandı. İlk inceleme için seçilen numune, kusur yerini gösteren dairesel bir işarete sahip yarım boru kesitiydi. Boru kesiti 2-4 mm kalınlığında ve 200 mm çapındaydı.

Uygulama Çözümü

Bu denetim için, 200 mm çapında çıkarılabilir kavisli gecikme hattına sahip bir TRM-5MHz kullanılmıştır. Bu sayede TRM ile boru kesiti arasında tüm dönüştürücü alanı boyunca optimum bağlantı sağlanmıştır. 5MHz frekansı, boru kesitinin kalınlığına kolayca nüfuz edebilmiş ve gözlemlenen herhangi bir endikasyonun yüksek çözünürlüğünü sağlamaya devam etmiştir. Boru yüzeyindeki 60×110 mm'lik ilgi alanını kaplamak için manuel bir dikiş tekniği kullanılmıştır.

Karşılaşılabilecek Zorluklar

Kompozit boruların ultrasonik muayene için zor olduğu bilinmektedir çünkü farklı bileşenli malzemeler ultrason ışınlarını emer, dağıtır ve saptırır. Bunlara nüfuz etmek için genellikle düşük frekanslar gerekir, ancak dolphicam2 tarafından kullanılan matris dizisi teknolojisi daha yüksek frekansların kullanılmasını sağlar. Bu da her üç düzlemde de üstün çözünürlüğün korunabileceği anlamına gelir. Bu denetim, ultrasonik ekranların dikkatli bir şekilde geçitlendirilmesini gerektiren boru kalınlığının yüzey boyunca değişmesi nedeniyle zorluklar yaşanmıştır.

Şekil 1:Numunenin  işaretlendiği alanı ve çevresindeki küçük bir alanının dikişli haritası.

Şekil 2: dolphicam2'nin yerel ölçüm araçlarını kullanarak endikasyonun boyutlandırılması

Bulgular

Dairesel işaretle belirtilen gösterge, birleştirilmiş C taraması ve tekli görüntü yakalamalarında gösterildiği gibi net bir şekilde çözülmüştür. Birleştirilmiş C taraması, kalınlık ölçümleri de dahil olmak üzere boru bölümünün tüm durumuna ilişkin faydalı bir genel bakış sağlarken, tek yakalama görüntüsü ayrıntılı nicel ölçümler almak için kullanışlıdır. Gösterge, dolphicam2 yazılımının tüm ekranlarında (A-tarama, B-tarama, C-tarama ve 3D görünüm) açıkça tanımlanabilir. Düzlemsel boyutları ve derinlik konumu kolayca çözülebilir ve ölçülebilir. Bu sayede, özellikle kusurun farklı yönlerinin farklı kalınlık konumlarında uzandığı bileşik kusurlar (aşağıda şekil 3'te gösterilmiştir) için kullanışlıdır. B-tarama ekranındaki çizgi ölçüm aracı sadece kusur ölçümleri için değil, aynı zamanda duvar kalınlığı ölçümü için de kullanılabilir.

Şekil 3

Uygulama Sonucu

dolphicam2, TRM-5MHz  ile 200 mm kavisli boru pabucuna sahip boru kesitini inceleyebilmiştir. Manuel dikiş tekniği kullanılarak, herhangi bir kusurun kesin konumuyla birlikte boru bölümünün durumuna ilişkin genel bir değerlendirme elde edilmiştir. Ardından, gözlemlenen bir kusurun bulunduğu yerde tek bir görüntü yakalayarak, tam karakterizasyon için büyük miktarda nicel bilgi elde edildi.

 

İlgili Ürünler