Punta Kaynaklı Alüminyum Levha Uygulama Çalışması

11 Ara 2023

Uygulamaya Genel Bakış

Bir otomotiv üreticisi tarafından dolphicam2 ile incelenebilirliği değerlendirmek için punta kaynaklı bir alüminyum panel sağlandı. Panel, iki adet 1,5 mm levhadan oluşup toplam 3 mm kalınlığa sahiptir. Parçaya uzunluğu boyunca, değişen nominal külçe çapına sahip on punta kaynağı eklendi.

Uygulama Çözümü

Panel, TRM-10MHz Dönüştürücü Modülü (TRM) kullanılarak incelenmiştir. Bu TRM modeli Dolphitech’in en yüksek frekanslı modelidir. Bu nedenle, ince parçaların incelenmesi için maksimum hassasiyet sağlar. 8mm Rexolite gecikme hattı, düz sac bileşenler için uygun, aşınmaya dayanıklı, sert bir temas yüzeyi sağlar.

dolphicam2 yazılımında, iki levha arasındaki arayüz geçitlendi ve veriler bir genlik C taraması olarak görüntülendi. Bu veri gösterimiyle, sesin arayüzden iletildiği sağlam kaynak düşük genlikli mavi renkte görüntülenirken, sesin dönüştürücüye geri yansıtıldığı kaynaksız arayüz yüksek genlikli kırmızı renkte görüntülenmektedir.

Bulgular

Temas alanı ve külçe çapları on punta kaynağı için başarılı bir şekilde çözülmüş ve ölçülmüştür. Temas alanı, daha büyük çaplı daire olarak temsil edilir ve iki tabakanın yakın mekanik temas halinde olduğu alana karşılık gelir. Daha küçük külçe çapı, bu temas alanı içindeki gerçek füzyon bölgesini temsil eder ve temas alanı içinde daha düşük genlikli, iç daire olarak çözümlenebilir. Dolphicam2 yazılımında, her durumda çap ölçümlerini gerçekleştirmek için dairesel ölçüm aracı genlik C-taraması üzerine yerleştirilmiştir. Çaplar kadar, kaynak kalitesindeki sapmalar da gözlemlenebilir; örnek olarak Kaynak 7'deki yüksek genlik yansımaları gösterilebilir. Bu durum, kaynağın içinde gözeneklilik veya eksik füzyon olabileceğine işaret ediyor olabilir.

Dolphicam2, gerektiğinde kaynak yüzeyinin profilometrisi için de aynı veri seti kullanılabilir. Tek  yapılması gereken ise;  geçidi, kaynak arayüzünden ön duvar yankısına taşımaktır. Düzlükten 0,1 mm'nin altındaki sapmalar bu nedenle vurgulanabilir, ölçülebilir ve 3D olarak görselleştirilebilir.

Uygulama Sonucu

TRM-10MHz'li dolphicam2, alüminyum punta kaynaklarını başarıyla incelemeyi başardı. Kaynak temas alanı, külçe çapı, parça kalitesi ve yüzey profili, tek bir yerden elde edilen tek bir dolphicam2 veri setinden ölçüldü. Verilerin tekrarlanabilirliğini ve otomasyon potansiyelini gösteren aynı ayarlar tüm kaynaklar için kullanıldı. Dolphicam2 ve 32x32mm matris açıklığı bu uygulama için idealdir çünkü kaynağın tamamı mekanik hareket olmadan tek bir yerde kaplanabilir.

 

İlgili Ürünler