Büyük Yapılarda Korozyon;  Karbon Çelik Levha Üzerinde Uygulama Çalışması

31 Tem 2024

Uygulamaya Genel Bakış

Maliyet etkinliği nedeniyle, karbon çeliği gemi gövdeleri, depolama tankları, köprüler  gibi büyük ölçekli yapılarda en popüler yapı malzemesidir. Bununla birlikte, karbon çeliğinin en büyük dezavantajı nispeten düşük korozyon direncidir. Özellikle deniz suyu gibi nemli ve sert ortamlara maruz kaldığında bu durum daha da şiddetlenir. Tespit edilmediğinde, korozyon yapısal bütünlüğü tehlikeye atabilir ve yapısal arızalara yol açarak mali ve hatta can kaybına neden olabilir. Bu nedenle korozyonu erken tespit etmek ve korozyonun başladığı bölgeleri izlemek önemlidir. Büyük yapılarda bunu yapmanın temel zorluğu, ölçeğin çok büyük olmasıdır.

Geleneksel olarak ve bugüne kadar yaygın bir şekilde korozyon denetimi manuel olarak gerçekleştirilmiştir. Ultrasonik denetimciler alanları tek veya çift kristalli ultrasonik dönüştürücülerle manuel olarak tarar ve korozyon tespit edilen bölgeleri işaretlerler. Denetimcinin verileri alması, analiz yapması ve bölgeleri yerinde işaretlemesi gerektiğinden, bu tür denetimler için denetim kesinti süresi genellikle tespit edilen korozyon bölgelerinin sayısı ile artar. Buna ek olarak, ölçümler denetimci tarafından canlı olarak yapılır ve ileride incelenmek üzere dijital kayıt tutulmazdı. Endüstride korozyon verilerinin dijital kayıtlarına yönelik artan talep artmaktadır çünkü dijital kayıtlar, veri toplama ile veri analizini birbirinden ayırmayı mümkün kılmaktadır. Tek başına bu bile denetim süresinin daha iyi planlanmasını sağlar. Ayrıca, kritik korozyon ölçümleri birden fazla denetimci tarafından analiz edilebilir.

Dolphicam2+ hem manuel hem de kodlanmış modlarda dijital kayıtlar üretebilir. Bu vaka çalışması Dolphicam2+'nin geniş alan korozyon haritalama yeteneklerine odaklanmaktadır. İncelenecek numune, aşağıdaki şekilde gösterildiği gibi simüle edilmiş korozyon yamalarına sahip 200mm x 300mm x 6mm karbon çelik plakadır.

Uygulama Çözümü

Dolphicam2+, dönüştürücü modülü TRM 5.0MHz ile birlikte kullanılmıştır. Bu modül, daha geniş bir alanı kapsamak için Dolphitech'in 2D tarayıcısı 'Rapid Mapper'a bağlanmıştır. Karbon çeliği üzerinde genel korozyon ve kalan kalınlık incelemesi için 5MHz TRM, ultrason verilerinde ultrason penetrasyonu ve derinlik çözünürlüğünün en iyi kombinasyonunu sağlayabilmiştir.

Karşılaşılabilecek Zorluklar

Geniş alan korozyon haritalamasında temel zorluk tarama hızı ve veri kalitesidir. Bu durumda, Rapid Mapper ve su sulama takozu, pürüzlü finisaj ve kavisli geometriye sahip yüzeyler üzerinde sorunsuz tarama sağlar. Kullanıcılar, tarama hızı ve veri görselleştirmenin en iyi kombinasyonu için aktif dönüştürücü alanını ayarlayabilirler.

Bulgular

Çelik levhada kalan üç farklı kalınlık ve çukur korozyonu başarıyla tespit edildi. Yapay olarak korozyona uğratılmış alan için doğru kalınlık ölçümü bulunabilmiştir. Aşağıda aşınmış alanın tam FMC taraması gösterilmektedir. C-tarama Uçuş Süresi görüntüsü üç farklı kalınlık adımı göstermektedir ve kalınlık her “adım” içinde bile değişmektedir. Daha küçük çukur korozyonu da C taramasında net bir şekilde tespit edilebilirken B taramasında biraz daha belirsizdir.  Genel korozyonlu alandaki kalınlıklar yaklaşık 5,0 mm ile 5,7 mm arasında değişmektedir ve çukurlaşma alanının minimum kalınlığı yaklaşık 4,0 mm'dir.  Çukurlaşma korozyonuna daha yakından bakıldığında bu alanın yaklaşık 3,5 mm genişliğinde ve 25 mm uzunluğunda olduğu görülmektedir.

Uygulama Sonucu

Bu çalışmada dolphicam2+ daha büyük yapıların genel korozyon incelemesinin nasıl çalıştığı gösterilmiştir. Dolphicam2; TRM 5.0MHz, RapidMapper X/Y tarayıcı ile birlikte kullanılarak 6 mm'lik bir çelik plakanın kalan duvar kalınlığını başarılı bir şekilde incelemiş ve ölçmüştür. Sonuçlar ayrıca çukur korozyonu olan daha küçük bir alan olduğunu göstermektedir.

İlgili Ürünler