Karbon Çelik Borularda Korozyon Muayenesi Üzerine Uygulama Çalışması

31 Ağu 2024

Uygulamaya Genel Bakış

İmalat ve kaynak işlemlerindeki maliyet etkinliği nedeniyle karbon çeliği, paslanmaz çelik, alaşımlar ve metalik olmayan alternatiflerine kıyasla O&G (petrol ve doğal gaz) endüstrisinde hala en yaygın kullanılan boru malzemesidir. Karbon çeliğinin ana dezavantajı, alternatiflerine kıyasla daha düşük korozyon direncidir. Korozyon kritik eşiğin ötesine geçerse, borunun kırılmasına yol açarak mali kayıplara ve daha da kötüsü can kayıplarına neden olur. Boru kalınlığının düzenli olarak incelenmesi ve korozyonun başladığı bölgelerin yakından izlenmesi önemlidir. Bu sayede bakım çalışmalarının uygun şekilde planlanması veya hasarlı bölümlerin operasyon üzerinde minimum etkiyle değiştirilmesi mümkün olur.

Karbon çelik borular için en yaygın korozyon mekanizması, sıvı içeriğinin etkisiyle duvar kalınlığının kademeli olarak azaldığı iç yüzeydeki genel korozyondur. Korozyon izlemedeki en büyük zorluklardan biri, dijital kayıtla hızlı ve doğru okumalar üretmektir. dolphicam2'nin benzersiz prob tasarımı, ölçüm doğruluğunu korurken tek geçişte çok daha geniş bir alanın kapsanmasına olanak tanır.

Bu uygulama çalışması, dolphicam2'nin genel korozyonu ve kalan duvar kalınlığını denetleme yeteneğini göstermektedir. Test hedefi, yaklaşık 170 mm (6,7 inç) çapında ve 8 mm (yaklaşık 0,3 inç) orijinal duvar kalınlığına sahip bir karbon çelik boru parçasıdır. İç duvarın bir kısmı, aşağıdaki şekilde gösterildiği gibi korozyonu simüle etmek için bir açılı taşlama makinesi ile taşlanmıştır.

Uygulama Çözümü

Dolphicam2, suyla sulanan bir boru desteği ve 5MHz, gecikmesiz hat dönüştürücü modülü TRM 5.0MHz ile birlikte kullanılmıştır. Borunun bir alanını taramak için bir tekerlek kodlayıcı kullanılmıştır. Yarı otomatik ve otomatik denetim için bir zincir tarayıcı veya manyetik tarayıcı kullanılabileceğine dikkat etmek önemlidir. Konumlandırma hassasiyeti bir zincir veya manyetik tarayıcı kullanılarak geliştirilecektir. Karbon çeliği üzerinde genel korozyon ve kalan kalınlık denetimi için 5MHz TRM, ultrason verilerinde ultrason penetrasyonu ve derinlik çözünürlüğünün en iyi kombinasyonunu verir. Sulanan boru desteği su basıncı sağlamak için manuel bir su pompası kullanılmıştır.

Karşılaşılabilecek Zorluklar

Bu uygulamadaki ana zorluk pürüzlü yüzeye bağlantı sağlamaktır. Bu durumda, en iyi tutarlılığı sağlamak için suyla sulanan boru desteğine sürekli su akış uygulanmıştır.

Bulgular

Ultrason sonuçları “korozyona uğramış” bölgede duvar kalınlığında kademeli bir azalma olduğunu göstermektedir. C taraması görüntüsünün yorumlanması kolaydır, mavi olan alanlarda korozyon yoktur. Borunun taranan alanında 6,25 mm'ye kadar duvar kalınlığı bulunmuştur (orijinal duvar kalınlığı 8 mm idi).

ToF C taraması, kalınlıkta azalmanın meydana geldiği bölgeleri açıkça vurgulamıştır. Renk kodlu C-taraması, kalınlık kaybının ciddiyeti hakkında ilk izlenimi sağlar ve ek ölçüm araçları kalan duvar kalınlığının tam olarak okunmasını sağlar.B-taramaları kalınlık azalmasının profilini çizerek en ince kısım ve korozyon açısı dahil olmak üzere korozyon modelini daha da vurgulamıştır.

Uygulama Sonucu

Dolphicam2, 5MHz TRM ile birlikte, korozyonu veya bir karbon çelik borunun kalan kalınlığını başarılı bir şekilde incelemek ve değerlendirmek için kullanılabileceği bu uygulama çalışmasıyla gösterilmiştir. Taranan alandaki her 0,25 mm (yaklaşık 0,01 inç) için ve çok yüksek bir kalınlık çözünürlüğü ile ayrıntılı ölçümler elde edilebilir. Su ile sulanan boru desteği, gecikmesiz TRM ile birlikte harika çalışır ve manuel bir pompa ile kurulumu kolaydır. Ayrıca, manyetik boru tarayıcıları ile de etkili ve doğru korozyon taraması yapılabileceği gözlemlenmiştir.

 

 

İlgili Ürünler