İnce Metallerin Yapıştırılması Üzerine Uygulama Çalışması

10 Eyl 2024

Uygulamaya Genel Bakış

Yapışkanlı tuturma (adhesive bonding), endüstriyel bir üretim sürecinde kolayca uygulanabildiğinden, kaynakla ilişkili termal bozulmayı ve mekanik sabitleme ile ilişkili deformasyonları ve stres yükselticileri ortadan kaldırdığından, çok sayıda uygulama için cazip bir birleştirme seçeneğidir. Özellikle ince levha uygulamaları ve otomotiv ve havacılık dahil olmak üzere birçok pazarda kullanıldığı farklı malzemelerin birleştirilmesi için çok uygundur. Dolphicam2'nin bu tür yapıştırıcı bağlantılarını denetleme kapasitesini değerlendirmesi için bir kayış bindirme bağlantısı sağlandı. İki yan parça 2 mm kalınlığında çelik, orta köprü ise 1 mm kalınlığında alüminyumdu. Yapışkanla birleştirilmiş iki bölgenin içine çeşitli boyutlarda PTFE reflektörler yerleştirilmişti.

Karşılaşılabilecek Zorluklar

TRM 8MHz bindirmeli bağlantıyı alüminyum yüzeyden incelemek için kullanılmıştır. Bu yüksek frekanslı transdüser, ince duvar uygulamaları için gereken yüzeye yakın çözünürlüğü sağlayabilmektedir. 136x56mm'lik bindirme bağlantı alanını kaplamak için manuel dikiş tekniği kullanılmıştır.

Bulgular

Bu zorluklara rağmen TRM 8MHz, yapışkan bir şekilde bağlanmış eklemi başarılı bir şekilde inceleyebilmiş ve PTFE uçları (kırmızı daireler) çözebilmiştir. Bu, arayüzey sinyal yanıtının maksimum hassasiyetinin elde edilmesini sağlayan arka duvar sinyal genliğinin dikkatli bir şekilde geçitlendirilmesiyle elde edildi.

Dikişli C-taraması aynı zamanda arka duvar sinyal genliği aracılığıyla mevcut olan farklı destek malzemelerini de vurgulayabilmiştir. Yapışkanla yapıştırılmış bölgelerde orta genlikte bir arka duvar tepkisi gözlemlenmiştir (orta gri renk, turuncu oklarla gösterilmiştir). Aşırı yapıştırıcı taşması olan bölgelerde, bu yapıştırıcıya daha fazla ses iletilmiş ve bu malzeme tarafından sönümlenerek arka duvar genliği azaltılmıştır (koyu gri renk, yeşil oklar). Destek malzemesinin bulunmadığı bindirme bağlantısının orta kısmında, alüminyumun arka duvarında, en yüksek genlik gözlenmiştir (açık gri, mavi ok).

Uygulama Sonucu

Dolphicam2, iki metal levha arasındaki yapışkan bir yapıştırma tabakası içindeki küçük reflektörleri başarılı bir şekilde inceleyebildi. Buna ek olarak, dolphicam2'nin farklı genel arka yüzey temas koşullarını çözme yeteneği de vurgulanmış oldu. Bu sonuç, dolphicam2'nin ince kompozitlerin incelenmesi için de çok uygun olan 8MHz TRM ile çok yönlülüğünü göstermektedir.

İlgili Ürünler